keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Toukokuu

Toukokuussa maisema Kotalammella on jo paljon vihreämpi kuin huhtikuussa. Nurmikot ovat alkaneet kasvaa ja puissa on lehdet. Huhtikuisesta alkukevään maisemasta on tullut suorastaan kesäisen näköinen.

Molemmin puolin Kotalampea maasto kohoaa melko jyrkästi. Toisella rannalla on kallioisia jyrkänteitä, toisella rannalla kohoaa Kotalamminmäki, jonka korkein kohta on 224 m merenpinnan yläpuolella. Koko Jyväskylän korkein kohta on Korpilahden Moksin kylällä sijaitseva Uutelanmäki (258 m). Ennen Korpilahden liittämistä Jyväskylään kaupungin korkein kohta oli Pirttimäki (249 m), joka sijaitsee lähellä Kotalamminmäkeä.

 

Kotalammella on aina ollut sorsia ja lokkeja. Kesällä 2013 joutsenpariskunta teki pesän lammen pikkuruiseen saareen. Aikaisempina vuosina joutsenpariskunta on käynyt lammella varhain keväällä ja toisen kerran syksyllä. Keväällä 2014 näin joutsenparin lammella vain yhden kerran.




Toukokuussa lammen rantamilla kasvaa jo monenlaisia kukkivia kasveja.

Metsätähti, kielo ja mustikan varpuja


Lemmikit kauniin sinisinä


Uuden päiväkodin rakennustyöt ovat alkaneet. Lentopallokenttä sai mennä päiväkodin tieltä. Uusi tielinjaus vei myös pienen osan hiekkakentän ja Mäyrämäentien välissä sijaitsevasta säänkestävien kotimaisten alppiruusujen kokeilualueesta.


Tämä kuva voisi olla jostain syrjäisemmästäkin lammesta. Veden pinta on tyyni ja lehtien pienuudesta näkee, että vielä eletään kevättä.




Joutsenten pesä lammen toiselta rannalta nähtynä. Joutsenparin haudontapuuha kestää monta viikkoa, olimme jo ihan varmoja, että munista ei taida tällä kertaa kuoriutua mitään.



Toukokuussa 2014 lammen lähistöllä odotteli muutamia talven myrskyjen aikana kaatuneiden puiden runkoja poisvientiä






Kuvan vasemmassa reunassa näkyy osa Kotalamminmäkeä. Aamuinen valo on saanut nämä kuvat näyttämään aika synkiltä.


Vain hetkeä myöhemmin otettu kuva on valaistukseltaan aivan erilainen, kun sen suunta on erilainen. Koivukuja näyttää oikein valoisalta.


Tässä kuvassa näkyy vielä enemmän Kotalamminmäkeä. Mäen huipulle on muutama vuosi sitten hakattu aukko, joten mäki ei näytä niin korkealta kuin se näyttäisi, jos noita satavuotiaita kuusia kasvaisi ihan huipulle asti.


Vuosi sitten tällä paikalla oli vasta kaivinkone, nyt uusi päiväkoti on jo rakennettu pitkälle. Ulospäin rakennus ei kyllä näytä kovin kauniilta.







Toinen kierros lammen ympäri on tehty. Kevät etenee. Välillä nopeammin ja välillä hitaammin, mutta varmasti etenee. Seuraavaksi on vuorossa kesäkuinen kierros. Lisäksi ajattelin kiertää alppiruusupuiston kameran kanssa jälleen tänä kesänä. Edellisen kerran olen siellä käynyt kuvaamassa joitakin vuosia sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti