sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Alppiruusupuisto


Kotalammen kentän vieressä sijaitsee Jyväskylän alppiruusupuisto. Alppiruusupuisto on perustettu vuonna 1986 ja siellä on koekasvatettu sellaisia alppiruusulajikkeita, jotka kestäisivät Suomen ilmastoa. Tämän kirjoituksen teksti perustuu osittain Reijo Hahkalan Rhododendronlehden 2-2010 artikkeliin Jyväskylän alppiruusupuistosta. Kyseistä lehteä julkaisee Rhododendron-kerho.
 
Ensimmäisessä kuvassa näkyvä puiston nimikyltti on tällä hetkellä maassa, koska viereen rakennettavan päiväkodin tiejärjestelyjen takia puiston sisäänkäynti on hieman eri kohdassa kuin ennen. Puistostakin on lohkaistu palanen ja Nääpikäntien puoleisella reunalla olevat alppiruusut ovat jääneet vaille varjostavia puita. Ne kukkivatkin jo reilu viikko sitten, jolloin muu osa puistosta oli vielä ihan nuppuvaiheessa.
 
Osa seuraavista kuvista on otettu vuonna 2011 ja osa tänään.

 
Alppiruusut ovat hienoja kasveja. Viisikymmentä viikkoa vuodesta ne ovat näyttäviä viherkasveja. Jos kasvi viihtyy, se kukkii ne loput kaksi viikkoa todella kauniisti.


Alppiruusupuiston kasvistoa täydennettiin vuonna 2011 uusilla istutuksilla. Silloin istutettiin paitsi alppiruusuja myös paljon muita puuvartisia kasveja. Vuonna 2011 toistui sama kuin puiston perustamisvaiheessa eli kasveja hävisi, minkä takia paikalle tuli jopa kameravalvonta, jotta varastelu loppuisi. Epäilen, että tuo yllä olevan kuvan taimikin on löytänyt paikan jostain muualta.


Puistossa on valitettavan vähän näkyvissä nimikylttejä, joista voisi selvittää, mistä alppiruususta on kyse. Tuossa yllä näyttää olevan nimikyltissä PHA Tigerstedt (pitäisi kai olla PMA Tigerstedt).



Tässä on nimikyltin mukaan Helsinki University.

 



Monet näistä vaaleanpunakukkaisista ovat Haagana tunnetun kasvin klooneja, joille ei ole annettu erikseen nimeä. Mäyrämäentien molemmilla puolilla sijaitsevalle koealueelle istutettiin vuosina 1986-1990 yhteensä noin 900 tainta. Varsinkin Mäyrämäentien ja Keuruuntien väliseltä alueelta ovat monet taimet kuolleet tai hävinneet.

Loput kuvat ovat tämän päivän satoa. Kuten näistä kuvista voi huomata, kesäkuun puoliväli on hyvä aika lähteä katsomaan alppiruusujen kukkaloistoa. Puistossa olikin tänään harvinaisen paljon muitakin kävelijöitä, yleensä siellä saa kävellä yksin.



Itse ihastuin alppiruusuihin, kun kävin parikymmentä vuotta sitten Hämeenlinnan Aulangolla kesäkuun alkupuolella. Siellä oli monta metriä korkeita täydessä kukassa olevia kasveja, jollaisia en ollut aiemmin nähnyt. Täällä Jyväskylässä on nykyisin aivan yhtä hienoja kasveja nähtävissä.
 



Osa alppiruusuista kasvaa todella suuriksi. Puistossa on muutamia useamman metrin korkuisia ja vielä leveämpiä pensaita. Kannattaa harkita, montako alppiruusua pieneen pihaan voi istuttaa! Omassa pienessä pihassani on tällä hetkellä viisi alppiruusua ja yksi atsalea. Toistaiseksi ne ovat sinne hyvin mahtuneet, mutta mitä tapahtuu kahdenkymmenen vuoden päästä?
 

Puisto ei ole kovin suuri, läpi kävelemiseen menee noin viisi minuuttia. Tähän aikaan vuodesta siellä on kuitenkin paljon nähtävää.

 

 


Vasemmassa reunassa näkyy puistoon Nääpikäntieltä johtava silta. Puiston entisen kävelyreitin laudat ovat vielä paikoilleen laittamatta.
 


Tältä puisto näyttää Kotalammen liikuntapuiston reunalta. Helposti sen ohittaa huomaamatta. Itsekin asuin Keltinmäessä vuosia ennen kuin tiesin tämän puiston olemassaolosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti